Inga murar

Skriven av Magdalena Carlén, i Västeuropa

Outside a drop-in for refugees in Europe

Nederländerna: Be för vårt arbete bland flyktingar i Nederländerna.

– Även om många kallar det flyktingkrisen kallar jag det flyktingvälsignelsen. Flyktingarna är en välsignelse för vår församling, uttrycker Robert*. Sedan hans lokala församling öppnade sina dörrar för veckovis drop-in för ett år sedan, kommer det upp till trettio personer varje tisdag. 

– När vi började sträcka oss ut såg vi vår församling förändras, säger Robert. Plötsligt såg vi hur troende holländare började ta kontakt med utlänningar; de älskade och hjälpte dem. 

En man berättade om sin tro för en muslimsk man för första gången; tidigare tvivlande han på att någon kunde vända sig från islam till Kristus. Robert fortsätter:
– Vi satte upp en välkomstskylt på deras språk utanför vår byggnad och människor började komma. Nu kommer flyktingar till gudstjänsten, ungdomssamlingen och söndagsskolan och flera av de vuxna deltar i en Alphakurs

Robert talar själv flytande arabiska och berättar hur han överväldigats av vad flyktingarna delat om vad de varit med om. Samtidigt har han hört vittnesbörd om hur Gud möter individen och hennes behov. En av dem är Hamid* som berättar: 
– I mitt hemland torterade min bror mig när han fick reda på att jag hade läst Nya Testamentet. 

Några år senare lämnade han sitt hemland och var en av alla de som flydde över Medelhavet med båt. 
– Det var dåligt väder och när båtens motor gick sönder trodde jag att vi skulle dö. Men så mindes jag att Jesus stillade en storm, så jag bad: ‘Jesus, om du kan stilla ner havet, gör det.’ Tio minuter senare var vattnet lugnt. 

Kort därefter kom en båt från Grekland och räddade dem. När Hamid kom till Nederländerna berättade någon evangeliet för honom och han gav sitt liv till Kristus och lät döpa sig. 

Robert är ansvarig för Safe Passage, OM:s arbete bland flyktingar i Europa. OM har tagit fram traktat och andra material för att förklara evangeliet på arabiska och farsi som används bland flyktingarna. 
– Kristi församling kan spela en avgörande roll att vända krisen till välsignelse, med möjligheten att uppleva det den holländska kyrkan redan upplevt: att de själva förvandlas i processen. 

Robert betonar vikten av att agera nu:
– Tiden är nu. Låt oss vara gästvänliga och dela Jesus med dem!

Vägen till frihet

Skriven av Ulla och Victor, i Västeuropa

Lurad, bedragen och slutligen fri

Numéro 46 mindre

Ulla och Victor är utsända av OM Sverige för att jobba bland prostituerade i Frankrike. De möter prostituerade på stans gator, ett arbete som kräver stort tålamod och uthållighet. Resan till befrielse är ofta lång och komplicerad. Så här berättar de om Patricia som de nyligen kunde hjälpa från livet på gatan.

Första kontakten:
Vi träffar Patricia på gatan i Nantes. Jag introducerar mig och vi inleder ett kort samtal.
Victor: Varför gråter du?

P: Jag kan inte skicka pengar till min familj. De har ingenting att äta och jag är här för att tjäna pengar så att jag kan hjälpa dem

V: Varför kan du inte skicka pengar till din familj?

P: Den som jag bor med kräver mig på €300 i hyra och €150 för matvarje månad. 

Patricia berättar också att hon är skyldig personen som tog henne till Europa 55 000 i hemlandets valuta (€250).
V: Du verkar väldigt trött…

P: Ja, den som jag bor med tvingar mig att vara här (på gatan) till kl. 6 på morgonen och när jag kommer hem måste jag städa, tvätta och laga mat.

V: Kan vi hjälpa dig?

P: Jag är rädd för att ses tillsammans med er…

Andra kontakten:
Nu förstår vi att summan Patricia är skyldig sin ”madame” inte är 55 000 i hemlandets valuta (€250) vilket hon först trott, utan €55 000! Vilken chock hon måste fått.

Den andra otrevliga överraskningen kom när Patricia förstod att jobbet hon lovats i Europa inte var som servitris eller städerska utan som prostituerad.

Patricia berättar att hennes pappa hemma i Afrika nyligen dött och att hon tvingats ut på gatan för att betala för pappans begravning.

Vi hade en flyktplan klar och Patricia var beredd att fly från sin Madame. Men helt plötsligt går saker inte som vi tänkt oss och planen misslyckas. Vi förstår att vi är mitt i en andlig kamp.

Madame manipulerar Patricia känslomässigt genom att säga att hennes skuld kan komma att sänkas och att hon kan få en egen lägenhet nu när hennes pappa har dött. Hon ljuger också och säger att Victor arbetar för polisen och att Patricia borde undvika all kontakt med honom. Dessutom skrämmer hon henne genom att säga att magiker i Afrika kommer att förbanna henne om hon flyr.

Utöver detta kontrollerar Madame henne dag och natt. Hennes telefon har blivit konfiskerad vid flera tillfällen och det är i princip omöjligt att få tag på henne. Vi är mycket oroliga för hennes säkerhet och vi ber om förbön för situationen.

Tredje kontakten:
Patricia som varit beredd att fly är nu helt förlamad av rädsla. Hon har en blåtira på ena ögat efter att en av hennes kunder försökt tvinga henne att göra saker hon inte ville göra. Hennes telefon och väska har stulits och hon har precis tillbringat två dagar på sjukhus. Vi fortsätter att be för henne och att hennes tankar ska vara fokuserade på att lyda Kristus som gav sitt liv till henne och att hon ska kunna ta rätt beslut och vända sig till Herren för hjälp.

Fjärde kontakten:
Vi stöter på Patricia på gatan och tror först att hon är full där hon vinglar fram. Det visar sig att hon bara är fullständigt utmattad. Hon sätter sig i vår bil för att prata men lägger sig snart i baksätet och sover en timme innan vi skjutsar henne hem igen. Vi förstår att hennes Madame använder vodoo på henne, en sorts svart magi med onda andar, för att skrämma henne till lydnad. Vi ropar till Gud: ”Herre, grip in snart!”

Femte kontakten:
Vilken kväll! Jag hämtar upp Patricia vid spårvagnen och hon har sin resväska i handen. Hon har precis flytt från sin Madame som hållit henne fången både fysiskt och psykiskt genom att använda vodoon under flera månader. Kampen är inte över, men vilken seger mitt i allt!

Vi ber tillsammans att hon ska bli helt befriad från rädsla och att vi ska hitta en lösning för hennes situation. Hon säger till oss: ”Jag hade aldrig kunnat föreställa mig det liv jag skulle komma att ha här (i Europa)…”

Ulla och jag ber tillsammans med henne. Hon bekänner sina synder och avsäger sig löften hon gett till onda andar innan hon kom till Europa. Vi ser en tydlig förändring i henne. Hennes beslut att följa Jesus är starkare än hennes rädsla för de onda andarna. Hon ger mig en liten resväska och ber mig att slänga den. Den innehåller kläder hon haft på sig när hon arbetat på gatan på nätterna. Den kommande veckan kommer att ge henne tid att återhämta sig fysiskt.

Ett nytt liv
Tillsammans med Patricia tar vi tåget till en hemlig ort för att hon ska komma i säkerhet. Hon är fortfarande nervös men det är tydligt att hon är gladare nu. Hon vet att hennes tid på gatan är över.

Det går en tid och plötsligt ringer min telefon. Det är Patricia som säger: ”Bonjour Monsieur, comment allez-vous?” Hon är stolt över att på franska kunna fråga hur jag mår. Sakta men säkert lär hon sig språket, läser sin Bibel regelbundet och vill gärna berätta vad hon lärt sig. Hon ber mig fortsätta besöka tjejer på gatan så att fler kan bli fria som hon.

Det är sant som det står i Jesaja 59:1 – ”Herrens arm är inte för svag för att rädda, hans öra inte för dövt för att höra.”

*Alla namn är utbytta av säkerhetsskäl

"Vi kan inte låtsas som ingenting"

Skriven av Magdalena Carlén, i Västeuropa

 OM:s respons till flyktingkrisen i Europa.

Flyktingar på väg genom Europa

(Under översättning.)

For decades, OM has prayed for Syria. Since civil war began in the country four years ago, Syrians have fled en mass, first to neighboring countries in the Near East and now to Europe and elsewhere. Although the need for food, blankets and shelter cannot be neglected, OM also uses these dire circumstances to share the good news of God’s love.

According to Robert Strong*, leader of OM Netherlands who is coordinating OM Europe’s refugee response, this is an open window to reach out to Syrians.

“In these months, when people are coming and crying out, having lost everything and searching for purpose, this is a time when God gives us an opportunity to share,” he stated. “We cannot look away when these things happen on our doorstep.”

Europe

Reports of the refugees arriving in Europe have crescendoed in the past weeks—thousands of people crowding into a Hungarian train station, spilling onto Grecian shores, crawling through Macedonian and Serbian processing points. OM teams on site, like the rest of the world, have been surprised by the sheer number of refugees, as well as their sudden visibility. They’ve also seen it as an opportunity to share God’s love.

“With those things happening right at the borders and places where OM members are, we cannot look away,” Robert reiterated.

The international news spotlight on refugees demands present action; however, many OM workers in Europe simply seek to continue long-term initiatives, both official and unofficial, among refugees and asylum seekers. Of course, a handful of OM teams, including those in Hungary, Macedonia and Montenegro, have catalysed immediate responses to the current crisis. And a developing project, OM Europe’s Safe Passage, will focus on meeting refugees at their initial entry points, providing information as well as water, food and essentials.

“They all want to move on,” Robert explained. “We can give them love, some basic needs, a listening ear, some attention… We want to make their entry a little bit softer and more pleasant than it is now.”

Hungary

For seven years, OM Hungary has been visiting Bicske refugee camp, near a train station where scuffles broke out between police officers and Syrian refugees at the beginning of September.

“As long as we have been visiting the refugee camp we have encountered Syrian refugees,” said Jill Hitchcock, communications facilitator for OM Hungary. When the situation in Hungary escalated, OM team members took Bus4Life, OM’s Central and Eastern Europe ministry bus still in country after a summer outreach, to Budapest’s Keleti railway station. After seeing the level of aid already being distributed there, the OM group moved Bus4Life to a nearby park, where they gave out hot drinks and hygiene bags to hundreds of individuals. They also talked to and prayed with those they encountered.

“Each and every person we served coffee [to] was very grateful for the love we showed in the midst of their very difficult situation,” she said.

Going forward, OM Hungary will resume bi-monthly visits to the Bicske camp on 24 September, reaching out not only to Syrians but also to “all those who are in need of help, the love of Christ and the message of salvation through Jesus,” Jill added.

In addition, OM Hungary will continue to collaborate with other church and mission group leaders regarding upcoming winterisation needs and a more permanent response to the situation.

Greece, Macedonia, Montenegro and Serbia

During the past four years, OM Greece has worked with two churches in Athens, participating in feeding programmes for arriving refugees, including Syrians. Now, due to the increased numbers of Syrians arriving in Greece, the OM team, newly restructured, is looking for ways to increase capacity of the feeding programmes and to provide clothes as well as other practical forms of relief.

Gabby Markus, field leader of OM Greece, is leading a new core group formed mid-September to coordinate the relief effort among the churches and different Christian organisations in Greece, including OM. Too, Hein van der Merve, training facilitator for OM Greece, has committed to being project manager for planned relief work on the island of Lesbos, where many Syrians, and others, enter Europe.

“Christianity’s not just a head knowledge religion. It’s a practical lifestyle,” Gabby said, talking about the importance of OM Greece responding to the situation. “It helps us to fulfil what the Bible has called us to.” Churches in Greece have been mobilised to work together; “unity has been fostered in the midst of this crisis.”

So far, in Macedonia some believers have partnered with other formal relief organisations. Future suggestions include importing blankets and clothing to distribute at entry points. According to one long-termer on site, “any response is going to need to remain flexible and creative.”

These efforts will likely expand with the implantation of OM Europe’s Safe Passage project. Currently, several OM workers are assessing the situation in both Greece and Macedonia, looking for ways to bring hope to a dismal situation further complicated by changing weather conditions and political factors.

Volker Sachse, OM country leader for Montenegro and Serbia, said the team in Montenegro feels called to help.

“Serving in a region where people had to flee 20 years ago because of the war, we believe that we have to win the local church to participate and to respond to this crisis,” he stated.

While Montenegro has not been affected by asylum seekers to this point, Serbia has dealt with 1,200 to 3,000 refugees per day passing through the country (UNHCR, 28 August–1 September 2015). As a first step, Volker is visiting camps, pastors, and churches in Serbia to ascertain what support is most critical. Secondly, in October two teams from OM Lifehope in the UK will be redirected from Montenegro to the refugee path in Serbia in order to provide practical help in partnership with churches and other organisations.

Austria and Germany

Welcoming refugees is not a new concept for OM Austria. Part of that process involves connecting OM partner churches with other churches, NGOs, and economic and political actors.

“We believe that OM is an important catalyst to [help] the Austrian church to get involved wherever they can, especially locally (like in local refugee homes) and through financial donations,” stated Philipp Eschbach, field leader of OM Austria.

Catalysing involvement also means modelling it personally. OM Austria’s Building Bridges team reaches out to migrants with Muslim backgrounds. And for several years, individual OM workers in Austria have visited refugees in their temporary homes, conducted German language classes, and assisted with practical tasks, like filling out official forms.

During the last three years, OM Austria raised more than 140,000 Euro for Syrian and Iraqi relief efforts in the Near East.

“Now, as there is a financial need for Syrian refugees in other countries, we would be very open to raise funds for that as well,” Philipp said.

Germany, expecting to host 800,000 refugees this year, will undoubtedly be affected by the growing crisis. Some OM Germany teams, such as Xenos—which focuses primarily on discipling Muslim-background refugees and offers practical integration help, evangelistic services, children’s programmes and German language classes—already have contact with Syrians in their communities. Other individuals within OM Germany, as well as those in other western European countries, regularly volunteer with local church or government initiatives reaching out to refugees.

Near East and Turkey

While the response to the recent influx of refugees in Europe develops on a daily basis, OM in the Near East continues to pour funds and support into churches, projects and individuals involved with the four-year-old crisis. In the first half of 2015, OM in the Near East spent over 1.5 million USD on relief, which benefits both Syrians and Iraqis.

Local and relationally-based assistance remains a top project value for the OM Near East relief programme, in and outside of Syria.

“We’re committed to the preservation of the local church. We believe it is the hope for reaching Muslims in the region. Because the refugee crisis is important to the churches, it’s important to us,” explained OM’s Syrian and Iraqi relief project manager.

Additionally, the staggering number of Syrian refugees living in the Near East—1,113,941 in Lebanon (UNHCR, 25 August 2015) and 629,266 in Jordan (UNHCR, 6 September 2015)—makes it “the single biggest social, economical, political and spiritual issue in all four of our countries. To be relevant and reach people means we have to be responding in some way,” he added.

In Syria’s neighbouring countries, OM’s response includes practical aid distribution, income-generating projects at refugee camps, education initiatives, and short- and long-term teams dedicated to loving and discipling Syrians. Inside Syria, OM continues to work with established local partners, offering training and funds to equip them to survive and serve their neighbours.

“Believers [in Syria] need courage and for God to open their eyes to see those around them who are open for the Gospel,” stated one long-termer who has discipled Arabs for decades. “Although we never thought that we would do relief in Syria for four years, because believers have a vision for their country and are willing to stay, we also should keep helping them. Some of these believers are a great example for us in their endurance and faith.”

Turkey, too, has experienced a flood of refugees across its border, with 1,938,999 Syrians living inside the country (UNCHR, 25 August 2015). Although relief work has not traditionally been part of OM’s ministry there, “it was hard to sit back and watch when there was a huge need on our doorstep and others were asking for help from OM Turkey,” said the field leader. Aid requests began around two years ago, he reported.

More recently, OM Turkey has looked for ways to partner with local churches engaging with refugees and has formed a small team to be more involved in the future. In the last couple of months, workers have connected with a church in the capital, registering and distributing food to Syrian refugees, as well as praying for them and answering questions of faith. Two women also assisted refugees living along the Syrian border by teaching them English.

And beyond

With thousands of refugees immigrating around the world, and various governments accepting pleas to open their borders, OM seeks to respond, individually and corporately.

“Like us, these displaced people are created in the image of God,” said OM International Director Lawrence Tong. “As Christians we have both a spiritual and moral obligation to help them. Their issues are our issues. I urge you to pray for them and their plight, and act with extraordinary courage and generosity to help these people settle into their new societies.”

*Name changed

_____________________
Ge en gåva till OM:s arbete bland flyktingar i Europa här. 

Senaste Nyheter & Blogginlägg

Väckelse bland iranier - i Serbien

Skrivet av OM Sverige, i Östeuropa
Väckelse bland iranier - i Serbien

Volker Sachse, ledare för OM Balkan, gråter inte så lätt, men under de senaste tre-fyra åren har han många gånger rörts till tårar av den stora våg av flyktingar som vällt in i Serbien. Sedan flyktingkrisen 2015 har OM, under Volkers ledning, haft en betydande humanitär roll i ett av de statsägda flyktinglägren i Serbien. Det här är berättelsen om väckelsen bland... Läs mer »