Ny volontärsajt för seniorer

Skriven av OM Sverige, i Sverige

Ready4More

Ready4More logga

Nu får seniorer som vill åka på kortare volontärinsatser en ny plattform för att hitta behov i världen. 23 november lanseras sajten Ready4More, där livserfarenhet, yrkeskompetens och frilagd tid är de största tillgångarna och idén är att genom internet öppna vägar till praktisk mission för den växande gruppen seniorer i svenska församlingar.

Ready4More vänder sig i första hand till seniorer som vill göra en insats i mission under en kortare tid. Målgruppen är personer inom alla slags yrkeskompetenser som vill kanalisera sin kunskap, livserfarenhet och yrkesskicklighet in i internationellt kristet arbete av olika slag. Sajten vänder sig till medlemmar i alla samfund och samverkar brett och nätverksbaserat med många svenska församlingar och missionsorganisationer.

Ready4More presenterar behov från samverkanspartners både i Sverige och andra länder. Sajten fungerar dels som anslagstavla för svenska församlingar och missionsorganisationer som behöver hitta volontärer till olika behov ute i världen, dels som rekryterare av volontärer direkt till församlingar och organisationer i andra länder som skickar in hjälpbehov.

Ready4More har som bärande idé att sammanföra personer från Sverige med församlingar och platser runt om i världen där det just nu finns behov. Sajten kan beskrivas som en plattform för att underlätta internationellt, kristet volontärarbete för seniorer, ett resurstorg för ideella missionsinsatser runt om i världen och en mötesplats för att koordinera behov i omvärlden med personliga resurser i Sverige.

Satsningen vill bidra till att kristna i Sverige kan möta trossyskon och församlingar i andra länder för att ömsesidigt berika och lära av varandra, på olika sätt gemensamt föra Guds rike framåt och bygga broar mellan varandra.

Ansvarig för sajten är den ideella föreningen Ready4More, med initiativtagare/ledningsgrupp EvaMaj och Staffan Edin från Skellefteå, Rauli Lehtonen från Upplands-Väsby samt Lena och Otto Rimås från Mariannelund.

Väckelse bland iranier - i Serbien

Skriven av OM Sverige, i Östeuropa

welcome_cups_of_tea-2.jpg

Volker Sachse, ledare för OM Balkan, gråter inte så lätt, men under de senaste tre-fyra åren har han många gånger rörts till tårar av den stora våg av flyktingar som vällt in i Serbien. Sedan flyktingkrisen 2015 har OM, under Volkers ledning, haft en betydande humanitär roll i ett av de statsägda flyktinglägren i Serbien. Det här är berättelsen om väckelsen bland iranier – i Serbien.


Idag gråter Volker glädjetårar när han beskriver hur många flyktingar från Iran vänder sig till Jesus under vad som verkar vara en världsvid beröring av Gud bland iranier. 

– Det är ett privilegium att se Gud beröra så många iranier i Serbien, inte minst i det läger där OM arbetar, berättar Volker. 

Han tänker ofta på OM:s vision om att se levande gemenskaper av efterföljare till Jesus bland de minst nådda, och konstaterar:

– Det är precis det jag ser hända bland iranier i Serbien! Jag ser händelser och omvändelser som skulle kunna vara tagna direkt ur historien från kyrkans första århundrande. 


Dömd för mord – använd av Gud

Volker berättar om Ali, en iranier boendes i Bulgarien som spelat en viktig roll i Guds verk på Balkan. Ali är en ärrad man i 50-årsåldern. Som ung kämpade han i kriget mellan Iran och Irak och levde efter kriget ett våldsamt liv i droger och kriminalitet på Teherans gator. När den islamska revolutionen bröt ut flydde Ali till Bulgarien och blev snart knarklangare i den undre världen. Han dömdes för mord och åkte i fängelse. Där blev han frälst genom en bulgarisk fängelsepastor och började genast predika för sina medfångar, och fick se flera av dem frälsta.

Ali släpptes ut ur fängelset 2015, ungefär samtidigt som en ny våg av flyktingar från Mellanöstern kom till Bulgarien via Turkiet – den nya rutten efter att flera landsgränser stängts. Ali började predika evangeliet för varje iranier han mötte. Många tog emot Jesus och lät sig till och med döpas på sin flykt västerut innan de illegalt tog sig över gränsen till Serbien.

En av de iranier som Ali kom i kontakt med var Farzad*. Han tog emot Jesus 2016 och Ali gav honom hans första bibel när han döptes av en bulgarisk pastor. 

– Farzad har fått en avgörande roll i hela den här berättelsen, säger Volker. 

Han hade varit en konstnär och fotograf i Teheran, Iran och som frånskild småbarnspappa hade han tagit med sig sin son på flykten till Bulgarien. Precis som många andra hoppades Farzad att komma till Tyskland, men han fann sig själv fast i ett serbiskt flyktingläger när gränsen till Kroatien stängdes. Det råkade vara lägret nära Sid, lägret där OM erbjuder tvätthjälp och ett tält att samlas i för att umgås och få en varm kopp te.

Vägledd i en dröm

Volker har lärt känna Farzad väl under de senaste två åren och har sett hur Gud använt honom för att dela Hans kärlek med andra iranier i Serbien.

När Farzad kom till lägret i Sid hösten 2016, vittnade han för en handfull iranier i lägret, men var väldigt försiktig med hur han gjorde det. Vid den tiden fanns flertalet radikala muslimer  i lägret vilket gjorde att de iranska troende inte vågade bekänna sin tro öppet, eller mötas för att be eller läsa Bibeln tillsammans. 

Under det senaste året har många av de mest strikta muslimerna flyttat till andra läger i Serbien och många nya iranska flyktingar har tagit deras plats. Trots att de kommer från en muslimsk teokrati insåg Farzad snart att många av dem var förvånansvärt liberala i sitt synsätt. Även om atmosfären gentemot kristna nu var mycket öppnare i lägret, hade Farzad svårt att släppa tanken på att ta sig vidare till Västeuropa: skulle ha trots allt försöka ta sig över gränsen till Kroatien på något sätt? Han visste att nästan alla sådana försök misslyckades, men många ville ändå försöka ”The Game” som det kallades. Till och med arbetare från de serbiska myndigheterna som jobbade i lägret började fråga Farzad varför han inte hade försökt ta sig över gränsen än.

Så en natt hösten 2017 hade Farzad en dröm. Morgonen efter skickade han ett sms till Volker. Volker minns meddelandet tydligt:

– I drömmen såg Farzad en motorväg med en massa människor som var på väg mot någonstans vackert. Han ville också gå med dem, men hans egna fötter var som fastvuxna i marken. När han vaknade förstod han att det var en dröm från Gud, och att Gud bad honom att stanna där han var. 

Ny vändning

Insikten att Farzad befann sig precis där Gud ville ha honom, gjorde att han blev frimodigare i sitt vittnande och sin lärjungaträning – både på sitt modersmål farsi och på engelska. Han uppmuntrade alla troende oberoende av nationalitet att samlas för att be tillsammans och han använde sociala medier för att bygga upp ett nätverk av kristna iranier över hela världen.

I december 2017 meddelade plötsligt de serbiska myndigheterna att de skulle flytta Farzad och hans son tillsammans med två andra ensamstående föräldrar till ett läger 160 km därifrån, nära den rumänska gränsen. Volker minns vad som hände efter flytten:

– Det gav samma effekt som när apostlarna skingrades i Apostlagärningarna. Farzad fortsätter att vittna för människor var han än kommer, inte minst för iranier. 

Volker skrattar och konstaterar:
– Alla känner honom!

Behov av lärljungaträning

I Farzads nätverk finns Ramin*, en tyskfödd iranier som nu är pastor för en persisktalande församling i Tyskland. Ramin tog kontakt med Farzad och blev snart en av volontärerna som ser till att tältet OM erbjuder som uppehållsställe i lägret fungerar. I augusti 2018 ledde Ramin bibelstudier och bönemöten för iranska troende i tältet under fem dagar, från klockan 9 på morgonen till klockan 18 på kvällen. Första dagen var det fem iranier där, och till femte dagen hade antalet växt till 20. 

– En iransk muslim kom dit bara för att förstöra samlingen, men sista dagen gav han sitt liv till Jesus, minns Volker. 

Volker berättar att det finns ett ständigt behov av att hjälpa nytroende iranier att växa. 

– Jag är väldigt glad över den intesivkurs i lärjungaskap vi håller i lägret: vi lärjungatränar åtta iranier åt gången under fem dagar, och sen upprepar vi proceduren med åtta nya.

”Jag vet att det är sant”

I augusti reste Farzad flera timmar med buss för att få träffa Volker. Han berättade då att när han först kom till tro visste han att Gud älskade honom men att han hade svårt att ta in att han älskade alla, också hans fiender. Volker minns hur Farzad tittade på honom och sa:

– Men nu, när jag sett OM och hur ni älskar alla människor, vet jag att det är sant. 

Farzad grät när han berättade det, minns Volker:
– …och jag grät också!

*namn ändrade

Tacka Gud för den öppenhet som finns bland iranier att ta emot evangeliet och att han låter antalet troende iranier växa i lägret i Serbien. Be för OM när de organiserar och koordinerar den intensiva lärjungakursen tillsammans med lokala församlingar: be att ekonomin faller på plats, och att de ska hitta tillräckligt med ledare. Be också för fler långtidsarbetare till OM:s arbete i Serbien. 

Guds närvaro mitt i mörkret

Skriven av Magdalena Carlén, i Indien & Sydostasien

Social work in Cambodian slum

Kambodja: Kvinnan tittar förläget ner och knyter ängsligt händerna i knät. Hon tittar hastigt upp när en av OM:arna kommer med mat till henne och hennes tre barn – och försöker samtidigt dölja det stora blåmärket som täcker halva ansiktet. Hennes ihopsjunkna kroppshållning gör att hon ser ännu mindre ut än hon redan är där hon sitter i den gröna soffan i OM:s teamhus. De två äldre barnen sitter apatiska bredvid henne och hennes yngsta barn sover i hennes armar. Utanför hörs rop och skratt från barnen som är på väg in till OM:s engelska-kurser och det är en stark kontrast till den tragiska familjescen som utspelar sig i soffan.

– Hennes man slår henne, förklarar Danya* viskandes. Hon har kommit hit för att få skydd.

OM-teamet vill erbjuda frihet för de barn, kvinnor och familjer som är fast i fattigdom och förtryck genom att erbjuda samtalsstöd, socialt arbete och förebyggande undervisning och utbildning.

Hälften av Kambodjas befolkning beräknas leva under fattigdomsgränsen på 1,90 USD/dag (ca 17 kr/dag). Otaliga barn och kvinnor runtom i landet utnyttjas fysiskt och psykiskt varje dag och människohandeln är utbredd i landet. OM Kambodja är Guds ljus mitt i mörkret. Övergrepp, alkohol, droger, gängbråk och fattigdom är vardagsmat för många av de som lever i slummen. Många av dem kommer till OM för att få mat och skydd. Här kan de också prata med någon och få hjälp i svåra situationer.

En trygg plats
Under eftermiddagen försöker OM:s teammedlemmar att prata med den blyga kvinnan i soffan. Barnen låter sig så småningom lockas till leksakerna på golvet och snart äter de av mellanmålet de serveras. Deras mamma äter också lite och snart pratar hon tyst med en av OM-arbetarna. När kvällen kommer har hon bestämt sig för att återvända hem – hon är inte redo att lämna sin man än, trots att han slår henne. OM-teamet skickar med henne en påse ris innan hon går.

– Vi har många kvinnor som kommer hit till oss. Ibland vill de ha hjälp att ta sig ur en svår situation, ibland behöver de bara en plats att vila på. Kvinnorna vet att vi erbjuder en trygg plats för dem och om de är redo att ta emot vår hjälp, gör vi vad vi kan, berättar Danya.

Tacka Gud för huset och arbetet OM driver i Kambodja. Be för den svåra situation många kvinnor och barn befinner sig i i Kambodja och be om styrka och vishet för OM-teamet på plats.

Senaste Nyheter & Blogginlägg

Ny volontärsajt för seniorer

Skrivet av OM Sverige, i Sverige
Ny volontärsajt för seniorer

Nu får seniorer som vill åka på kortare volontärinsatser en ny plattform för att hitta behov i världen. 23 november lanseras sajten Ready4More, där livserfarenhet, yrkeskompetens och frilagd tid är de största tillgångarna och idén är att genom internet öppna vägar till praktisk mission för den växande gruppen seniorer i svenska församlingar.

Ready4More vänder sig i första hand till seniorer som vill göra en insats i mission under en kortare tid. Målgruppen är personer inom alla slags yrkeskompetenser som vill kanalisera sin kunskap, livserfarenhet och yrkesskicklighet in i internationellt kristet arbete... Läs mer »