Indien: En puttrande gryta

På besök i dalitskolor i Indien

INDIEN! Landet jag hört så mycket om men aldrig besökt. Landet som har en särskild plats i OM:s historia sedan första teamet klev över gränsen år 1964. Landet, kontinenten och legenden som inte lämnar någon oberörd.  Nu, några dagar efter inflygningen till Bombay konstaterar också jag omtumlad att landet är massor av mycket, på en gång. Som en puttrande gryta med världens alla ingredienser i en salig blandning. 

Under första dagarna har jag tillsammans med  min fru Anna och resegruppen besökt landsbygden utanför Hyderabad skumpandes fram längs slingrande rödgula grusvägar för att bara ett dygn senare i snigelfart färdas genom Calcuttas gator tillsammans med en uppdämd flod av fordon av olika slag. Lastbilar, cyklar, bilar, mopeder, kärror och en uppsjö av gula taxibilar a Austin Morris årsmodell -54 gör allt de kan för att med signalhornets hjälp ta sig fram längs gatorna tillsammans människor i enorma mängder. Människor som går, som står och som inte sällan ligger och sover mitt i gångstråken. Kontrasten är… enorm!

Utanför Hyderabad besöker vi en av de 107 skolor som OM har startat under de senaste 15 åren. I den här byn är ca 80 % av befolkningen Daliter. En stor grupp av Indiens befolkning (240 miljoner) som tjänar på samhällets absoluta botten, utanför kastsystemet och utanför många självklara mänskliga rättigheter som skolgång. Dalit betyder oberörbar. Skolverksamheten har sin upprinnelse i en inbjudan från en grupp dalitledare i en by med orden: - Kom och utbilda våra barn!

Våra inhemska medarbetare hade kommit i kontakt med dessa byar genom evangelisation och församlingsplantering men ombads nu att dessutom uttrycka Guds rike genom en långvarig närvaro i form av skolutbildning på engelska. Detta leder på sikt till att även en dalit kan söka in på universitetet och påverka sin egen framtid. Gissa om framtidshoppet lyser i ögonen på de 30-talet 4-åringar som vi träffade i en av klasserna. Mitt bland alla utmaningar som detta uppdrag innebär snuddar jag här i klassrummet ute på Indiens fattiga landsbygd vid själva nerven på vår globala vision och bön – att få se förvandlade liv och samhällen. Församlingarna som grundas och skolorna som startas blir med tiden bas för enklare sjukvård och ekonomiska utvecklingsprogram för föräldrarna till barnen.

Inom några dagar återkommer jag angående besöket i det sjudande Calcutta.

Tills dess hälsningar från överbritsen på nattåget norrut från Calcutta.

Martin

På besök i Indien

_________________________________
Tillsammans med ett svenskt team besöker OM Sverige och Dalit Freedon Network Indien. Här är deras blogg från resan! Vill du följa med nästa gång OM Sverige reser på visionsresa? Ta kontakt med Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.och anmäl ditt intresser!